Duidelijke juridische taal

Heb jij op jouw werk te maken met juridische teksten? Dan weet je dat het een uitdaging kan zijn de boodschap helder en begrijpelijk over te brengen. Deze pagina helpt je verder. Met een overzicht van wat je kunt lezen, luisteren en kijken rondom duidelijke juridische taal.

Juridische taal is voor veel mensen moeilijk te begrijpen, of zelfs helemaal onbegrijpelijk. Juridische teksten bevatten vaak ingewikkelde zinnen en vaktermen. Er is ook een schijnbare tegenstelling tussen begrijpelijke taal en juridische precisie. Maar wat als je nu een begrijpelijke tekst kunt schrijven die ook nog juridisch klopt?

De tips en verwijzingen op deze pagina laten je zien hoe je duidelijke juridische teksten schrijft. Waarom duidelijkheid in juridische teksten belangrijk is. En welke misverstanden er vaak zijn.

Webinars

Gebruiker Centraal heeft meerdere webinars gemaakt over duidelijke juridische communicatie in tekst en beeld. Je vindt ze hieronder:

Het gebruik van beeld in duidelijke juridische communicatie

Er is veel aandacht voor het begrijpelijk maken van juridische tekst. Maar alleen duidelijke taal gebruiken is niet altijd genoeg, ook de visuele vormgeving kan het begrip verhogen. In dit webinar bekijken we of een visuele vormgeving van een rechterlijke uitspraak of overeenkomst het begrip verhoogt. En natuurlijk hoe dat eruit ziet. Bekijk het webinar:

Duidelijke juridische communicatie naar je doelgroep: hoe doe je dat en wat levert het op?

Met Karl Hendrickx (hoofddocent aan de Universiteit Antwerpen voor het vak Rechtstaalbeheersing, taaladviseur van het Belgische Rekenhof, en buitengewoon gastdocent aan de KULeuven voor het vak Nederlandse rechtstaal), Lucienne van der Geld (directeur van het Netwerk Notarissen) en Herman van Harten (rechter en teamvoorzitter handelsrecht in het Gerechtshof Den Haag). Bekijk het webinar:

Duidelijke juridische communicatie: inspireren en leren

Met Raf van Ransbeeck (raadsheer aan het Hof van beroep te Brussel, directeur van het Instituut Gerechtelijke Opleiding (IGO) van het ministerie van Justitie in Vlaanderen, en plaatsvervangend secretaris- generaal van de International Organization for Judicial Training), Hans Braam (juridisch adviseur in de gemeente Hilversum en voorheen gerechtsjurist die zich inzette voor verbetering van de leesbaarheid van uitspraken) en Paula van Gemen (schrijftrainer). Bekijk het webinar:

Hoe krijg je juridische teksten direct duidelijk?

Aflevering #15 van de Direct Duidelijk Tour. Met Hans Braam (gerechtsjurist bij de rechtbank Amsterdam) en Pauline Alblas-Meijer (schrijfcoach bij de gemeente Utrecht). Bekijk het webinar:

Om in jouw organisatie te gebruiken: korte videofragmenten

Om in jouw organisatie te gebruiken: Korte videofragmenten uit het webinar ‘Hoe krijg je juridische teksten direct duidelijk?’ met mooie, opvallende of interessante uitspraken. Voel je vrij om deze te delen met collega’s, op het intranet, in een interne nieuwsbrief of in een presentatie.

Duidelijke juridische taal

Aflevering #35 van de Direct Duidelijk Tour. Met André Verburg (rechter, staatsraad en taaltrainer) en Anita van den Bosch-de Gier (jurist en redacteur). Bekijk het webinar:

Heldere juridische taal: durf jij het aan?

Een workshop van André Verburg en Paula van Gemen over het schrijven van begrijpelijke juridisch teksten. Deze workshop vond plaats tijdens de Gebruiker Centraal-conferentie ‘De menselijke maat: #HoeDan’ in 2021. Bekijk de workshop:

Gesprek André Verburg en Silke Polhuijs tijdens opening Direct Duidelijk Week

Tijdens de opening van de Direct Duidelijk Week op 10 oktober 2022 was er een gesprek tussen André Verburg (rechter, staatsraad en taaltrainer) en Silke Polhuijs (schrijfcoach en -trainer) onderdeel van het programma. Dit gesprek ging over duidelijke taal van juristen en ambtenaren. Bekijk het gesprek:

Juridische teksten in begrijpelijke taal

Een mini-college van André Verburg over juridische teksten in begrijpelijke taal. Bekijk het webinar: