Tekst en/of beeld testen

Er wordt vaak vóór de gebruiker gedacht in plaats van mét. Wil je weten of je boodschap begrijpelijk is? Ga dan testen. Zo vergroot je de kans op geslaagde communicatie en voorkom je veel vragen of klachten.

Voordelen van testen

Er zijn meerdere redenen waarom het goed is om te testen:

  • Je optimaliseert je product op basis van feiten in plaats van aannames.
  • Het levert je betere teksten, beelden of iconen op die aansluiten bij de doelgroep.
  • Het zorgt voor bewustwording, waardoor je collega’s beter gaan schrijven en ontwerpen.

Testen met de gebruiker

De beste manier om te testen, is met de gebruiker zelf. Dit kan bijvoorbeeld via hallway-testing. Dit een testmethode waarbij je op een openbare locatie mensen vraagt om ter plekke je product te testen.

Toetsen binnen je organisatie

Ook binnen je organisatie kun je tekst of een beeldmiddel toetsen. Dit is niet zo effectief als testen met de gebruiker zelf, maar het is beter dan helemaal niet testen. Een goede manier om dit te doen, is via het 4-ogen-principe. Je laat dan een collega meekijken als je klaar bent met een tekst of beeldmiddel.

Let op! Het is natuurlijk beter om ook met gebruikers te testen. Het risico van alleen toetsen bij je collega’s, is dat je de mening vraagt van iemand met hetzelfde kennisniveau als jij. Dit geeft een vertekend beeld in de feedback die je krijgt.

Gebruik maken van data

Aanvullend op testen met gebruikers, kan data je veel inzicht geven in het effect van een tekst of beeldmiddel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • statistieken van de website van je organisatie;
  • het aantal telefoontjes dat als reactie binnenkomt;
  • mails en andere berichten die binnenkomen bij het KCC.

Doorlopend proces

Testen is een doorlopend proces. Doe dit niet 1 keer op het einde, maar doe het zoveel mogelijk aan het begin. Test ook tussendoor, zo kun je op tijd je tekst of beeldmiddel verbeteren.