Bouwen en verbouwen: web­teksten en icoon

De webteksten en icoon over bouwen en verbouwen op deze pagina zijn onderdeel van een set van begrijpelijke, toegankelijke en inclusieve modelteksten voor gemeentelijke websites.

VNG-icoon bouwen

Hoe gebruik je deze tekst?

Lees ook de gebruiksaanwijzing voor alle voorbeelden in Toolkit Taal.

Wat is er getest?

De webteksten voor toptaken van gemeentelijke websites zijn recent geactualiseerd en doorontwikkeld op basis van onderzoek en advies van de Universiteit Utrecht (LiNT-methode). De teksten zijn vervolgens getest in gebruikersonderzoek met ervaringsdeskundigen.

De webteksten over bouwen en verbouwen:

Algemene informatie over bouwen en verbouwen

Asbest verwijderen

Doe een sloopmelding voor het verwijderen van asbest. Schakel in veel gevallen ook een speciaal bedrijf in.

Bestemmingsplan

Kijk in het bestemmingsplan om te zien waar u mag bouwen en hoe u de grond en gebouwen mag gebruiken.

Duurzaam bouwen

U kunt uw nieuwe of bestaande huis milieuvriendelijk en energiezuinig maken.

Nieuwbouw

Kijk bij de informatie over nieuwbouw om op de hoogte te zijn van nieuwbouwprojecten in <Turfbrug>.

Rioolaansluiting

Vergeet bij nieuwbouw niet om te zorgen voor een aansluiting van het huis op het riool. De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afval- en hemelwater in <Turfbrug>.

Slopen

Als u wilt gaan slopen, bekijkt u of u dit vooraf moet melden.

Welstand

Houd bij bouwen of verbouwen rekening met de eisen voor welstand. Daarmee bedoelen we onder andere het uiterlijk van het gebouw, de kwaliteit van het ontwerp en het materiaal dat u gebruikt.

Asbest verwijderen

Wilt u asbest verwijderen? Doe daarvoor altijd een sloopmelding. U bent meestal verplicht ook een speciaal bedrijf in te schakelen.

[Sloopmelding doen]

Voorwaarden

Materialen met asbest hoeft u niet altijd te verwijderen. Als het asbest vast zit en er niets mee gebeurt, dan hoeft u dit niet. Maar als de vezels snel vrij kunnen komen, dan moet dit wel.

U mag asbest niet zelf verwijderen als het gaat om meer dan 35m2 of om losse buizen of vastgelijmde vloerbedekking. Schakel dan een speciaal bedrijf in.

U mag asbest zelf verwijderen als het gaat om minder dan 35 m2 aan platen of niet-gelijmde vloerbedekking. Voor u geldt dan het volgende:

  • Doe een sloopmelding via [Omgevingsloket online].
  • Begin pas met slopen wanneer u toestemming van ons heeft.
  • Beschadig het asbesthoudende materiaal niet, breek het niet door en boor er niet in. Hierdoor kunnen gevaarlijke asbestvezels vrijkomen.
  • Spuit het asbesthoudende materiaal nat en draag beschermende kleding.
  • Verpak het asbest zorgvuldig als u het bij de Milieustraat inlevert. Koop hiervoor speciale asbestzakken. Sluit de verpakking luchtdicht af met sterke tape.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid en bij [Milieu Centraal] vindt u meer informatie over [asbest en asbest verwijderen].

Veelgestelde vragen

  • Wat is asbest?

Asbest is de naam van een verzameling mineralen met een vezelstructuur die zijn gevormd in de natuur. Asbest heeft lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen: het is sterk en kan goed tegen slijtage en hoge temperaturen. In het verleden zijn asbesthoudende materialen veel gebruikt, bijvoorbeeld in gebouwen en huizen. Later werd algemeen bekend dat asbest grote risico’s voor de gezondheid met zich kan meebrengen.

Nieuwbouw

Wilt u op de hoogte zijn van nieuwbouw in <Turfbrug>? Houd dan het aanbod van nieuwbouwhuizen of bouwkavels in de gaten.

In <Turfbrug> bouwen we veel nieuwe huizen. Er komen huizen bij in bestaande wijken en we bouwen nieuwe woonwijken.

Nieuwbouwhuizen

Wanneer u een nieuwbouwhuis zoekt, kunt u gebruikmaken van het [overzicht van de nieuwbouwprojecten] op <Turfbrug Verkoopt>. Nieuwbouwhuizen zijn er in alle prijsklassen en het aanbod van nieuwbouw is divers. In het overzicht staan onder andere startershuizen, 2-onder-1-kaphuizen, vrijstaande huizen en villa’s.

Bouwkavels

Wanneer u een huis wilt bouwen, dan kunt u op zoek gaan naar een bouwkavel. In onze gemeente zijn verschillende [bouwkavels te koop]. Als u zelf een huis bouwt, kunt u zelf bijvoorbeeld de bouwstijl, de grootte en indeling van uw huis bepalen en er zo echt iets bijzonders van maken.

Downloads

Download het icoon als EPS-, JPG- en PNG-bestand: