VOG: web­teksten en icoon

De webteksten en icoon over VOG op deze pagina zijn onderdeel van een set van begrijpelijke, toegankelijke en inclusieve modelteksten voor gemeentelijke websites.

VNG-icoon VOG

Hoe gebruik je deze tekst?

Lees ook de gebruiksaanwijzing voor alle voorbeelden in Toolkit Taal.

Wat is er getest?

De webteksten voor toptaken van gemeentelijke websites zijn recent geactualiseerd en doorontwikkeld op basis van onderzoek en advies van de Universiteit Utrecht (LiNT-methode). De teksten zijn vervolgens getest in gebruikersonderzoek met ervaringsdeskundigen.

De webteksten over VOG:

Heeft u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig? U vraagt een VOG aan bij de gemeente, als de organisatie die de VOG van u nodig heeft de aanvraag niet online voor u klaarzet. U kunt dan een afspraak maken in het gemeentehuis om uw aanvraag in te dienen. Als de organisatie de aanvraag wél online klaarzet, dient u uw aanvraag online in.

[Maak een afspraak] [Online aanvragen]

Wat is een VOG?

Een VOG is een bewijs van goed gedrag. Uit de VOG blijkt dat uw verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een speciale taak of functie. Bij de beoordeling van een aanvraag wordt gecontroleerd of u strafbare feiten op uw naam heeft staan die een risico vormen voor de taak of functie waarvoor u de VOG aanvraagt.

Werkgevers of andere organisaties kunnen u vragen om een VOG, bijvoorbeeld als u gaat werken met kinderen, kwetsbare personen of vertrouwelijke gegevens. Ook heeft u een VOG nodig als u een visum aanvraagt, gaat verhuizen naar het buitenland of lid wilt worden van een schietvereniging.

Wie dient de aanvraag in?

In de volgende situaties hoeft u de aanvraag niet zelf te doen:

  • U kunt zelf niet naar de gemeente komen. Dan mag iemand anders de VOG voor u aanvragen. Machtig deze persoon hiervoor met het [machtigingsformulier].
  • U werkt als vrijwilliger voor de organisatie die de VOG van u nodig heeft. Deze organisatie kan de VOG meestal gratis online voor u aanvragen.

Meenemen

Bij het indienen van uw aanvraag neemt u het volgende mee:

  • Een volledig ingevuld [aanvraagformulier VOG]. Dit formulier krijgt u meestal van de organisatie die de VOG van u nodig heeft.
  • Een geldig identiteitsbewijs, zoals uw paspoort of rijbewijs.
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Na uw aanvraag

1 tot 4 weken na de aanvraag krijgt u de VOG of de afwijzing per post thuisgestuurd.

Kosten

U betaalt de volgende bedragen:

  • Wanneer u de VOG zelf aanvraagt bij de gemeente of iemand anders hiervoor machtigt, betaalt u € 41,35.
  • Wanneer u werkt als vrijwilliger voor de organisatie die de VOG van u nodig heeft, kan deze organisatie de VOG meestal gratis online voor u aanvragen.

Meer informatie

Op de [website van Justis] vindt u meer informatie over de VOG.

Veelgestelde vragen

  • Kan ik de aanvraag ook op een andere manier doen?

Dat hangt af van de organisatie die de VOG van u nodig heeft. Deze organisatie bepaalt hoe u de aanvraag indient. Als de organisatie de aanvraag online voor u klaarzet, verloopt de aanvraag via Justis. U doet dan een digitale aanvraag en de kosten hiervan bedragen € 33,85.

Downloads

Download het icoon als EPS-, JPG- en PNG-bestand: